Vinproducenten Rekash i Rumänien
(Samtliga bilder är mina egna)
Cramele Recaș
Rekash är en av Rumäniens största producenter och de har ett mycket gott rykte. Rekash ligger i regionen Banat i Västra Rumänien och de odlar 1200 hektar själva. De exporterar till ett flertal länder. P.g.a. deras stora export köper de också druvor av andra odlare då deras egen areal inte räcker till. De är den största exportören av vin i landet och c.a. 50% av produktionen går dit och största köpare är Tyskland. Den lokala jordmånen är speciell och lämpar sig mycket väl för vinodling. Det finns inslag av vulkanisk sten och i sina utställningslokaler presenterar de fyra olika sorters sten eller grus. Företaget har en dokumenterad verksamhet ända sedan 1447 men kvaliteten gick ner betydligt under kommuniståren. Den äldsta stående byggnaden idag är från 1880. Efter kommunismens sammanbrott 1989 tog det nio år innan det åter blev ett privat företag. Den nya eran fick inledas med att de planterade om hela arealen. Dels hade de ett flertal hybriddruvor som inte var godkända inom EU och dels var stockarna gamla och eftersatta. För att få igång affärsverksamheten fick de hjälp av två experter, ett Spanskt-Australiensikt par.

Rekash butik och vinprovningslokal, där vi fick smaka lokala delikatesser samt avnjuta ett antal olika sorters vin. Dessutom fick vi en rejäl föreläsning av en mycket kunnig vältalande engelskspråkig guide.
Rekash odlar ett flertal druvor, både lokala och internationella. Orangevin, som de experimenterar med, görs på Chardonnay. Samma druva används för "bubbel" eller Spumant som det heter på rumänska. Bland de lokala sorterna återfinns bl.a. Feteasca regala, Feteasca neagra, Feteasca alba, Mustoasa de maderat och Tamiosa romaneasca. I mindre omfattning även Negru de dragasani och Novac. Cramele, för övrigt, är samma ord som det franska Chateau eller det georgiska Marani, eller vinkällare helt enkelt. Precis som alla andra vintillverkare använder Rekash ektunnor och de kommer från olika länder, beroende på tillgång. Det kan vara t.ex. Frankrike eller Ungern. Tunnorna används i tre år och säljs sedan till konjakstillverkare. Förutom rött, rosé, vitt och bubbel tillverkar de också s.k. botrytisvin. Däremot kan de inte tillverka isvin eftersom klimatet är för varmt. Det varma klimatet innebär också att mycket av skördearbetet görs nattetid medelst maskin.
När vi anlände till företaget i Maj 2022 så var vi den första gruppen på besök sedan Coronautbrottet i Mars 2020. Det verkar definitivt som om hela turistsektorn varit nerstängd i 2 år, vilket vi märkte på annat håll också!
Se vidare t.ex:
www.recaswine.ro
https://www.crameromania.ro/en/