Ungerns Historia / Magyar Történelem

16.08.2021
Árpád
Árpád

Historien om magyarerna, som ungrarna heter på deras eget språk, började enligt en del bedömare med Attila, hunnernas ledare. Andra menar att det var långt senare och att magyarerna kom i två vågor runt 800-900-talen. Det finns också hypoteser om att avarerna var ett folk som var förfäder till ungrarna, men det är mycket spekulationer och vi vet inte med säkerhet. En teori menar att magyarerna är släkt med turkarna, vilket förefaller osannolikt. Att de kom österifrån råder det dock ingen tvekan om, för deras språk är typiskt "uraliskt", likt finskan, estniskan och en mängd andra språk som talas i Ryssland. Ibland låter det ungerska språket så likt finska att man tror att man faktiskt träffat på några suomalaiset ihmiset.


Det ungerska språket är märkligt och så icke indoeuropeiskt det kan bli! Det latinska Vinotéka kan man förstå! Det slaviska Pivotéka likaså! Men ordet för vin "Bor" och ordet för öl "Sör" är det lite värre med! "Sör" uttalas dessutom som vårat "kör" som i att köra bil! Accent ´ markerar dessutom lång vokal i ungerskan! Känn på ordet "Rendörzég" vilket betyder polis! Långt ifrån alla språk jag kommit i kontakt med! Tack heter "Kösönöm", restaurang "étterem" o.s.v. Udda! Ungerska tillhör den uraliska språkfamiljen och dit hör även finska och estniska som sagt. Ungerska och finska gick dock skilda vägar för ca. 4500 år sedan, men tidsangivelsen är osäker såklart. Idag har finskan och ungerskan bara ca. 200 ord gemensamt! Ungerska har en stor del turkisk influens sägs det, eftersom de levde bland turkiska stammar under lång tid! Ett exempel är äpple som heter "alma" respektive "elme". En kuriositet är att vi har gemensamma inlånade ord från romska, eller zigenarspråk, om vi får säga så. Lovor, d.v.s. pengar, heter på ungersk slang "lóvé" och tjej heter "csaj". Ungerns officiella språk fram till 1844 var dock latin, men inom överklassen användes också tyska och franska.


Ungern som geografisk storhet känner vi dock från romerska källor och då under namnet Pannonien. Det finns mycket lämningar från romarna och då tänker jag såklart främst på Aquincum, den romerska huvudstaden i provinsen "Pannonia Inferior". Aquincum är ett område som idag ligger i en förort till Budapest och det är ett mycket intressant arkeologiskt museum. Aquincum var en utpost i nordöstra Romarriket och en gränspostering med 6000 infanterister och 500 i kavalleriet. Många soldater hade tydligen ursprung i Syrien, om vi skall tro historikerna på Budapest historiska museum. Staden Aquincum grundades ungefär åren 40-50 och förstördes ungefär år 350 v.t. av plundrande sarmater (scyther). Innan romarna kom till platsen för Aquincum levde faktiskt kelter där. I centrala Pest finns också lämningar från romartiden, för där låg en utpost med namnet Contra-Aquincum. Men de lämningarna är mycket små och dessutom uselt presenterade. Går liksom inte att fotografera. Antagligen förstördes det mesta av Contra-Aquincum när den medeltida staden anlades. Stenen var nog bra byggnadsmaterial och lätt tillgänglig! Vem brydde sig om arkeologi på 1200-talet?


Från ungefär den tid då Aquincum förstörs och ända fram till 800-talet är det mycket stökigt i Östeuropa med en lång rad folkförflyttningar och denna tid brukar benämnas folkvandringstiden. Bland annat resulterar detta i Västroms fall någon gång i slutet av 400-talet, (ofta anges år 476). Scythiska grupper härjar runt och germanska och keltiska stammar förflyttar sig västerut. Lägg därtill uraliska (finsk-ugriska) och turkiska (altaiska) rörelser i det inre av Eurasien och i sydösteuropa. Bland annat de redan nämnda avarerna som år 626 faktiskt belägrar Konstantinopel. Dessutom börjar slaver upprätta statsbildningar och en rad slaviska prinsdömen uppstår såsmåningom i bland annat Novgorod och Kiev o.s.v.

Det är först på 800-talet vi kan börja prata om en ungersk statsbildning egentligen, då magyarer anlänt till Donaubäckenet/Karpatiska bassängen eller vad vi nu skall kalla den ungerska slätten. Under 900-talet blir magyarerna kristna och de upphör med sin nomadiska livsstil. Den förste ledaren, Árpád, anses av många ungrare vara landsfadern. Han ledde ett löst förbund av ungerska stammar och regerade från ca. 895 till ca. 907. Árpád-dynastin varar ända fram till 1301. Men mongolerna kom att ställa till stor oreda i mitten av 1200-talet. Här skall också nämnas att påven välsignar den ungerske kungen Sankt Stefan runt årskiftet år 1000 och att Ungern därefter officiellt och legitimt är ett kristet land.

Slaget vid Muhi 11e April, 1241 blev en stor överraskning för europeerna och den i Europa instormande mongolhären krossade den ungerska armén grundigt. Troligen använde mongolernas kinesiska ingenjörstrupper svartkrut och det var något europeerna inte visste något om. De exploderande projektilerna måste ha inneburit en psykologisk chock och påverkat stridsviljan hos ungrarna betydligt. Mongolerna härjar därefter fritt och bland annat plundras staden Pest och bränns ner. När isen lägger sig på Donau väller mongolerna även in i Västra Ungern. I samma veva besegras också den polska hären totalt.

Med Károly Róbert, eller Charles den förste av Ungern, inleds en period av mer ordning och reda. Denne, från början italienske adelsman, valdes till kung av Ungern och regerade från 1308 till 1342. Den nye kungen Charles var framgångsrik och reformerade armén, stärkte ekonomin och administrationen. När han var färdig med sitt arbete hade Ungern blivit en stormakt.

Janos Hunyadi och hans son Mattias Corvinus (Korpen) är två andra regenter som lämnat djupa spår i historien. Hunyadi för att han var så duktig i kampen mot turkarna och faktum är att klockan-tolv-ringningen i de katolska kyrkklockorna påminner oss om just Hunyadis framgångsrika batalj mot turkarna vid Belgrad 1456 . Hunyadi är en legend och på grund av det hävdar både Serbien, Rumänien och Ungern att han kom därifrån! Vem vet?

Corvinus "Korpen" är också berömd för att han var framgångsrik mot turkarna. Corvinus införde dessutom rennässansen i Ungern, som första land utanför Italien. Corvinus regerar 1469 - 1490 och anses av många ungrare som den främste kungen efter Sankt Stefan. Lyckan gentemot ottomanerna skulle dock inte bestå.

År 1521 intar de turkiska/muslimska ottomanerna slutligen den då ungerska staden Nandorfehérvár (Belgrad) och kunde därmed avancera upp mot Europa och attackera både Wien och Buda. Året därpå intar turkarna Timishoara, som då hade det ungerska namnet Temesvár. Det är lätt att glömma att stora delar av nuvarande Rumänien faktiskt var ungerskt område under lång tid och att Ungern sträckte sig långt ner till både Serbien och Kroatien.

Efter Slaget vid Mohacs 1526, då den ungerska armén besegrats totalt, gav sig ottomanerna på Budapest, men det var först 1541 som en ockupation av staden inleddes på allvar. Den ottomanska eran i Ungern varar fram till 1686 då Buda åter kommer i det kristna Europas händer. Efter katastrofen i Mohacs 1526 delas Ungern i tre delar. En del styrs av turkarna, en del blir ett självständigt Transsylvanien och en tredje del blir det Kungliga Ungern som har stöd från Wien och Habsburgarna. (Habsburgarna var en dynasti som styrde i Wien mellan 1278 och 1918. Först hette deras välde Tysk-Romerska riket och från 1804 Kejsardömet Österrike . Från 1867 till 1918 heter det Österrike-Ungern)


Här ser vi skylten för Török Utca, Turkgatan. Därefter dervishmunken Gül Babas grav. Han kallades för "Rosornas Konung" och har gett namn åt hela den stadsdelen (Rózsadomb/Roskullen). Det är faktiskt islams nordligaste pilgrimsmål och hans grav besöks av de som är lagda åt det hållet. De andra bilderna visar Kiraly-badet och Rudas-badet. Det finns inte mycket kvar av 1500-tals byggnaden vid Rudas-badet, för originalet täcks av betydligt senare tillbyggnader. Man tänker kanske att turkarna var de som började med thermalbadandet här, men det stämmer inte. Redan romarna hade badhus. De mest kända baden, de man ser på TV, är betydligt senare skapelser, d.v.s. 1800-1900 tal. Gellertbadet är kanske det mest berömda!


Slaget om Wien 1683 blir en avgörande vändpunkt för Europa och indirekt för Ungern. Nu börjar ottomanerna förlora. De kristna polska, tyska och ungerska styrkorna har gått samman och kan därmed mäta sig med den dittills överlägsna ottomanska armén. År 1686 återtas således Buda från ottomanerna. Turkarna lämnade efter sig ett arv som främst märks genom förekomsten av badhusen från 1500-talet, samt givetvis en del matkultur, inte minst turkiskt kaffe och diverse sötsaker. De turkiska baden (Fürdö) heter Rudas fürdö och Király fürdö. (ovan)

Revolten år1848 är en viktig händelse i Ungerns historia. Det är ett försök från ungrarnas sida att bli mer självständiga visavi Wien. De upproriska är inspirerade av nationalismen som nu blivit allmän i Europa. Striderna som uppstår varar över ett år men upproret krossas såsmåningom genom att den ryske Tsaren lägger sig i och ger Österrike sitt stöd. Upproret inleddes den 15e Mars, vilket i dagens Ungern är en helgdag och en av tre nationaldagar. De andra två är Sankt Stefansdagen (20/8) och årsdagen för revolten 1956 d.v.s. den 23e Oktober.

15e Mars-platsen!


I Första Världskriget deltar Österrike-Ungern på den förlorande sidan och med undertecknandet av Trianonfördraget 1920 förlorar Ungern två tredjedelar av sitt territorium. Transsylvanien blir nu Rumänskt. Andra delar går till bland annat de nya staterna Tjeckoslovakien och Jugoslavien. Första Världskriget fick dessutom till följd att tre stora imperier försvann. Österrike-Ungern, Ottomanska riket, samt Kejsardömet Ryssland kom alla tre att upplösas.

Efter kriget kommer Miklós Horthy till makten. Han är högerkonservativ och stödjer det högerextrema Järngardet. Han är full av nationalistisk yra och vill ha revansch för Trianonfördraget. Han hyser drömmar om ett nytt "Storungern". Han gör snart gemensam sak med Hitlers Tyskland. Tillsammans anfaller Ungern och Tyskland Sovjetunionen 1941, men de ungerska förlusterna vid Stalingrad blir för mycket för Ungern. Horthy som brutit med Nazismen vill snart ha separatfred med de allierade. Detta är inget som uppskattas i Berlin. SS och den ungerska nazistorganisationen Pilkorsarna genomför därför en kupp i Mars 1944. Efter kuppen tar mördandet av judarna ordenlig fart i Ungern. Sammanlagt dödas runt 570 000 människor. Eichman är den som planlägger och leder det smutsiga hantverket.


Som många vet var svensken Raoul Wallenberg verksam i Budapest under Andra Världskriget. Hans verksamhet gick ut på att rädda judiska personer undan en säker död. Efter kuppen mot Horthy 1944 får han mycket att göra.

Bilden med skorna är en installation för att hedra offren för Pilkorsarna, de ungerska nazisterna. De förde ner judar och andra till floden där de mördades vid kajen. Runt 15 000 människor miste livet på detta och andra sätt 1944-45. Mestadels var det judar, men även en del romer och politiskt oliktänkande. Givetvis finns det flera adresser uppkallade efter Raoul Wallenberg och dessutom en park till hans ära! Det är det kanske för magstarkt att ändra på, även för Viktor Orban! Trots den tragiska historien finns fortfarande Europas största synagoga i Budapest! På baksidan av synagogan ligger runt 2000 offer för förintelsen begravda. De antingen mördades eller dog av svält i det judiska ghettot där bland annat synagogan låg. Det är idag något slags minnespark! Ett annat intressant faktum är att den politiska sionismens fader, Teodor Herzl, föddes i Budapest, i ett hus brevid synagogan. Det huset finns inte kvar!


Men som vi vet var det Sovjet som vann Andra Världskriget, eller det "Stora Fosterländska Kriget" som ryssarna säger. På senhösten 1944 har Röda Armén intagit förorter till Pest och ställt upp ett tusental kraftiga artilleripjäser. Därefter inleder de ett förödande bombardemang mot tyskar och ungrare som förskansat sig och blivit inringade. Resultatet blir att Budapest förvandlas till en grushög. I slutet av Januari retirerar tyskarna till Budasidan och samtliga broar över Donau sprängs. Den 13e Februari 1945 var striderna över. Ungern skulle nu domineras av Sovjet under lång tid och ett nytt terrorvälde inleddes, vilket blev särskilt tydligt efter 1956.

När Stalin dog 1954 inleddes snart en period av töväder och destalinisering under Chrustjev. Många i Östblocket vädrade då morgonluft och tänkte att tiden var inne för reformer och att Östblocket kunde röra sig i en mer socialdemokratisk rikting, så också Ungern under Imre Nagy. Men de hade missbedömt läget och när protesterna i Budapest eskalerade på hösten 1956 blev det upplopp och öppna strider. Det slutade med att Sovjet slog tillbaka med järnhandskar och flera tusen ungrare dödades i gatustrider. Runt 600 personer avrättades i efterdyningarna och med dem ledaren Imre Nagy. Tusentals ytterligare dömdes till stränga fängelsestraff. Detta var en av de heta delarna av det vi benämner "Kalla Kriget".

Här ser vi platser som var viktiga under upproret hösten 1956. En av hjältarna, Maléter Pál, en avhoppad officer, ställde sin stridsvagn i porten på bilderna och spärrade därmed vägen för soldaterna inne i militärförläggningen. Vid parlamentet har de satt upp symboliska kulor på de platser där skotten slog in när det begav sig. Det var den hatade säkerhetstjänstens män som sköt och sammanlagt dödades ca. 3000 personer.


Men Sovjet faller samman som ett korthus 1989-1990 och satellitstaterna blir fria och ansluter sig snart till både NATO och EU. Nu får gatorna nya namn! Majakowski-gatan blir Kiralygatan och Leninboulevarden blir Terez Körut (Teresa Boulevarden). Pushkin fick dock behålla sin gata! Det tycker jag är orättvist visavi Majakowski!


Dessvärre är i dagsläget bl.a. Ungern och Polen raskt på väg tillbaka till auktoritära och odemokratiska regimer som begränsar yttrandefrihet, jämlikhet, rättsväsende och annat som är grundläggande i ett demokratiskt land. Vid senaste valet i Ungern fick Fidesz och Viktor Orban ca. 50% och det öppet antisemistiska böghatarpartiet Jobbik fick ytterligare 20%, (Fidesz motsvarar ungefär Sverigedemokraterna). Ränderna går tydligen inte ur det traditionellt rasistiska Ungern! Röster höjs för att utesluta Ungern ur EU. Putin gillar läget och odlar sin relation till Ungern! Som ni kanske också noterade vädrar även Erdogan europeisk vårluft och har blivit kompis med Orban!


Det nyligen uppförda monumentet ovan har väckt mycket ont blod då kritikerna menar att det förfalskar historien och beskriver Ungern som ett offer för den tyska krigsmakten under andra världskriget. Ungern var nämligen i själva verket allierat med Nazityskland och blev aldrig ockuperat inledningsvis. Det behövdes inte, tyskarna välkomnades med öppna armar! Faktum är att Ungern hade antijudiska lagar redan 1920, långt före Tyskland alltså. Det är självaste Viktor Orban som låtit uppföra monumentet! Vilkert gör det extra allvarligt såklart!


Källor:

Ignác Romsics, A Short History of Hungary, Osiris, Budapest 2016.

Resic, Sanimir. Balkans Historia

https://www2.rgzm.de/foreigners/cfm/themen/311/311_SE.cfm?Language=SE

https://www.levandehistoria.se/fakta-om-forintelsen/forintelsen/folkmordspolitik-i-ungern/fortsatt-folkmord-under-pilkorsarna

https://www.bbc.com/travel/article/20170421-budapests-secret-underground-hospital