Nordmakedonien

29.11.2021

(Samtliga bilder är mina egna)

Makedonien heter officiellt Nordmakedonien på grund av att de haft en namnstrid med Grekland. Grekland anser att namnet "Makedonien" är deras och att ett annat land tar det namnet anser de är ett varumärkesintrång. En stor del av Grekland utgörs av en provins som redan har det namnet. Det innebar att Grekland länge blockerade Makedoniens inträde i NATO och det veto Grekland lagt in blockerade också Makedoniens möjligheter att söka medlemskap i EU, som jag förstår det. Därför blev det en kompromiss och landet heter nu Nordmakedonien och är medlem i NATO. I skrivande stund är det Bulgarien som förhindrar att Nordmakedonien blir EU-stat och det av anledningar som kan förefalla lite löjliga. Det handlar om språk, språkbruk, identitet och liknande symboliska frågor.

Här ser ni bilder från Ohrid och Kung Simeons fort högst upp på kullen. Hela den gamla stadskärnan i Ohrid är UNESCO-märkt. Den andra bilden är från Alexanderfontänen i Skopje. Lägg märke till soldaternas huvudbonader som är utförda i typiskt persisk stil. Alexander den Store levde, dog och var verksam i främst Persien, vilket många kanske inte tänker på. Han blev med tiden väldigt orientaliserad och stora delar av hans armé var tidvis persisk och thrakisk, inte grekisk. Den inre kärnan var dock hela tiden bestående av makedonier. Amfiteatern i Ohrid är ursprungligen uppförd i Grekisk stil och avsedd för teater. Senare byggdes den om av romarna som försåg den med utrymmen för vilda djur under läktaren, vilket var avsett för gladiatorspel. Gladiatorspel förbjöds senare i och med införandet av kristendomen. Husen från Ohrid vi ser är från 1300-talet. Hus i samma stil finns i bl.a. Berat i Albanien.  och på andra ställen. Berat är också UNESCO-märkt men Berats bebyggelse är dock från 1200-talet.


Det tar alltid några dagar att greppa ett land och förstå sammanhangen. Jag började min vistelse i Makedonien i Skopje som är en ganska ful stad, fast de har de gamla kvarteren som domineras av muslimer och där är det väldigt mysigt. Staden förstördes till 80% av en jordbävning 1963 och sen byggdes mycket i sovjetisk brutalistisk stil. Det är ju inte så vackert direkt!

Skopje drabbades av en mycket kraftig jordbävning 1963 och till minne av den händelsen har de bevarat en bit av den gamla järnvägsstationen med klockan som stannade då. Makedonierna är mycket stolta över Alexander den Store, fast han talade en grekisk dialekt och inte det slaviska språk som är dominerande idag. Givetvis finns många antika minnesmärken i landet, så till den grad att allt gammalt stenskrot inte kan tas om hand. De arkeologiska rester vi kan se i Bitola är främst bysantinska, men något finns kvar från antiken också. Under den osmanska tiden hade Bitola namnet Monastir, men under antik tid och Filip II (Alexanders far) hette staden Heraklea Lyncestis.


Befolkningen i makedonien är mestadels slaviskt talande och de talar en dialekt av bulgariska som ligger serbiskan närmare än vad bulgariskan gör. Fast frågar man en makedonier blir svaret att det är ett helt eget språk. Själv anser jag att det handlar om ett språkligt kontinium där alla de sydslaviska språken ingår och makedonskan ligger mellan bulgariskan och serbiskan. Vi har ju ett liknande förhållande i Skandinavien. 25% av befolkningen i Nordmakedonien är albaner och 33% av befolkningen är muslimer. Men vi inväntar nu (vintern år 2021/2022) på resultatet av den nya folkräkningen, så siffrorna kanske inte riktigt stämmer! Vi får se! De säger att resultatet kommer i Mars månad.

I Makedonien är t.ex. många av romerna muslimer och dessutom finns det en turkisk minoritet. Det skiljer sig ganska avsevärt från både Bulgarien och Rumänien i det avseendet! Muslimerna har av tradition en benägenhet att hjälpa de fattiga på ett annat sätt än de kristna. Fredagsgudstjänsten sker på albanska vid en moské och på turkiska vid en annan som jag besökte. Men frågar man en slavisk makedonier så är albanerna inte alls så många som de officiella siffrorna säger. De är tydligen drabbade av den allvarliga sjukdomen nationalism här också! De muslimska ottomanerna lämnade detta landet först 1912 i och med det s.k. Första Balkankriget. Sen dess har det dock tjafsats! Serberna säger att detta är Sydserbien! Bulgarerna säger att det är en bulgarisk provins! Grekerna hävdar att makedonierna är greker som tappat sitt språk! Dessutom är det tjafs med albanerna! Hur skulle det vara om vi alla bara var européer? Med lite olika trosuppfattningar, språk, musik och mat! Shopska-salladen är bra alla fall! Tjafset med albanerna har dock varit allvarligt och 2001 blev det till väpnad konflikt och en hel del allvarliga händelser med dödsfall och skadade. Som tur är har det lagt sig och albanska är sedan 2019 ett officiellt språk, vilket var albanernas främsta krav. Underligt att politikerna inte förstår hur viktig språkfrågan är? I Georgien i Kaukasus startade konflikterna kring de två utbrytarprovinserna också kring språkfrågan! Självklart skall de inhemska folkens språk respekteras och vara officiella språk! Där har Sverige verkligen skött sig bra med finskan och samiskan som exempel! Ditt språk är intimt kopplat till din identitet och att trampa på någons identitet skapar aggression och våld! Hur svårt skall det vara att förstå det?

Upptäcker också hur någon raderat allt som refererar till hellensk (Grekisk) kultur på informationsskyltarna vid några skulpturer nere på stan i Skopje! Någon toknationalistisk makedonier antagligen! Alexander den Store och hans mor Olympias kan väl inte ha något att göra med Grekland eller? Där ser vi hur namndispyten med Grekland fått konsekvenser! Nedan exempel på det! Det utsuddade på bruna skylten ordet är "hellensk", d.v.s. grekisk!


Som språkintresserad tycker jag i vart fall det är kul att se att Sankt Kyril och Sankt Methodius står staty tillsammans med Sankt Klemens av Ohrid och Sankt Naum av Preslav! Det var de två förstnämnda som översatte Bibeln till slaviska och uppfann det glagolitiska alfabetet. Glagolitiska användes för att skriva s.k. kyrkoslaviska. Sen var Klemens och Naum med och utvecklade det till kyrilliska. Båda de sistnämnda arbetade på universitetet i Preslav i Bulgarien också och frågar man en bulgar så var det helt och hållet i Preslav som det kyrilliska alfabetet uppfanns! Det har blivit politik kring den språkfrågan också! I ärlighetens namn skall det dock nämnas att de äldsta bevisen för kyrilliska har hittats i Preslav. I Makedonien heter Naum "Sankt Naum av Ohrid" såklart! Städerna Ohrid och Preslav kan jämföras med Uppsala och Lund i Sverige! De stora lärosätena alltså! Man talar om de "två litterära skolorna". Kyril själv dock, var född i Thessaloniki, men var verksam i bl.a. Ohrid, Moravien och på andra platser. Troligen var bröderna helt tvåspråkiga i slaviska och grekiska. De kallas "slavernas apostlar" och levde på 800-talet! Sankt Naum ligger begravd i Nordmakedonien. Ja just det! Moder Teresa föddes i Skopje och de bygger en stor kyrka brevid hennes "Memorial house"! Den skall säkert bära hennes namn den kyrkan! Tur att jag lyckats lära mig kyrilliska, för annars hade jag väl inte hittat hem! Alla gatuskyltar är bara på kyrilliska! Jag bodde på Партенија Зографски! (Partenij Zografskij). Zografskij var också intresserad av språk och definierade skillnaden mellan bulgariska och makedonska redan på 1800-talet. Hans namn stavas lite olika på bulgariska och makedonska för alla de slaviska språken skiljer sig lite grand i ortografin, de har alla en liten uppsättning egna tecken. Kroatiska, slovenska och bosniska skrivs dock med latinska bokstäver, precis som svenska

Språkvetarna skiljer på den grekiskt influerade södra delen av Balkan och den latinskt influerade norra delen. Det handlar såklart om Västrom och Östrom, som ju hade olika språk. Skiljelinjen går längs Nordmakedoniens norra gräns och kallas Jirechek-linjen. Östrom överlevde, som ni kanske vet, mycket längre än det latinska Rom och kallades för Bysans. Bysans går under definitivt först när ottomanerna intar Konstantinopel 1453.

I den lilla staden Ohrid vid Ohridsjön byggs det idag ett nytt universitet som heter Klemensuniversitetet. De bygger i vad jag kallar "Ohridstilen" som är en formgivning som har anor från 1200-talet. (Fast liknande hus finns också i Berat, Albanien och på andra ställen i regionen). Placeringen av universitetet är densamma som den var när Klemens levde och platsen är full av arkeologiska lämningar från klassisk antik tid. De tar varsamt hänsyn till arkeologin och bygger runt och över lämningarna som på så sätt bevaras under husen. På det sättet kan man besöka och beskåda dem, samtidigt som de skyddas från vädrets makter! Sankt Klement heter på makedonska Свети Климент Охридски (Sveti Kliment Ohridski) och han levde mellan cirka 840 och 916 v.t.

Ohrid är förövrigt ett riktigt turistställe! Den fyrfiliga huvudgatan heter till och med "Boulevard Turistiska" och på sommaren lär det vara hur mycket folk som helst här. Man förstår det eftersom det nästan på alla hus finns skyltar som erbjuder rum och lägenheter till uthyrning. När jag var där i Oktober var det i stort sett tomt. Jugoslaviens landsfader Josef Bros Tito hade en av sina sommarstugor i Ohrid, som exempel på ortens popularitet. Den fasta befolkningen uppgår bara till 42 000. Men med tanke på den stora andelen utlandsmakedonier som varje år vill komma hem och tillbringa semestern i hemlandet så behövs det väl lite kapacitet! Jag har träffat en del svenskmakedonier som har hus och lägenheter här! Ohrid är verkligen ett charmigt ställe förövrigt och Ohridsjön är både vacker och unik. Denna extremt gamla och djupa sjö har runt två hundra endemiska arter. Bland annat två sorters laxöring som bara finns där. Tillflödet till sjön kommer till stora delar från underjordiska källor och den brukar jämföras med Tanganyikasjön och Bajkalsjön. Den något högre liggande sjön Prespa har som enda utflöde en underjordisk flod som kommer upp vid Sankt Naums kloster vid Ohridsjön. Förövrigt är sandstränderna på många platser jättefina. Tyvärr är det så populärt att äta Ohridlax så den har blivit en hotad art! Så det blev inget fiskätande för mig!


https://en.wikipedia.org/wiki/2001_insurgency_in_Macedonia

https://balkaninsight.com/2021/01/22/20-years-on-armed-conflicts-legacy-endures-in-north-macedonia/