Dentalsemester med familjen i Ohrid! (Eller Gratis semester på grund av inbesparade tandpengar)

20.10.2021

I denna artikel har jag samlat information angående bra och billig tandvård, samt möjligheter för barnfamiljer att kombinera det med semester. Inledningsvis skall jag väl säga att Ohrid är en liten UNESCO märkt småstad med 40 000 invånare. En turistort vid en fantastisk insjö i Nordmakedonien. Här finns stränder, rent vatten och så mycket historia och kultur man kan önska sig. Man kan ta sig hit på olika sätt. Enklast är med direktflyg från malmö med Wizz-Air, vilket avgår två gånger i veckan. Det är också billigast. Sen kostar taxi nästan inget här, kanske två Euro per 3 kilometer. Givetvis kan man också flyga till Skopje, Athen eller Tirana, som ligger inom rimligt bussavstånd. En svensk-makedonsk familj berättade att de flög från Malmö direkt hit, tur och retur för 500 kr/ person. Att gå på restaurang här är också billigt. Jag åt grillade kycklingfiléer som kostade 30 kr för en stor portion med sallad och pommes. En öl på restaurang kostar runt tio kronor. Skall man ha någon sidorätt som ajvar eller vitlökskräm kostar det runt 5-10 kr extra. Vissa ställen har dock inte alkohol för de är strikt halal, d.v.s. muslimska. Halal-restauranger drivs av den albanska och turkiska minoriteten. Den lokala maten är inte kryddstark och därför mycket barnvänlig. Själv beställer jag extra Pfefferoni eller nåt! Den mycket populära lokala spritdrycken kallas för Rakia och den lite svagare gula varianten smakar som Calvados. Den bästa tiden här är antagligen September och Maj. Då är det inte jättevarmt och inte så extremt mycket turister. Eftersom många utlandsmakedonier vet hur billigt det är med tandvård så åker de hem för det allihop! Så tandläkartider är lättare att få lite "off season" om vi säger så.


Jag skall fortsätta här med en prislista för olika tandvårdsåtgärder.

Undersökning och kostnadsförslag: Gratis

Lagning av tand: 20 Euro (Rotfyllning något dyrare)

Insättande av stift i befintlig rot (för brygga): 20 Euro

Krona: 50 Euro

Brygga: 50 Euro per tand (En brygga om 5 tänder alltså 250 Euro)

Röntgenbilder: Ca 2 Euro per bild. (Det var så billigt så jag la det inte på minnet)

Tandstensborttagning hela munnen: 20 Euro

Tandblekning: 150 Euro

Tandimplantat: Mellan 300 - 500 Euro per tand.

Jag upplever kvaliteten likvärdig den i Sverige. Bemötandet här är dock mycket bättre än hemma. Här slipper man moraliserande påpekanden om rökning, tandborstning och socker. Väldigt skönt! De gör sitt jobb effektivt och professionellt, inget skitsnack! Betydligt trevligare än i Sverige! Men det skall också sägas, han ville inte ta kortbetalning. Det är cash som gäller!


Min tandläkare heter Alexandar Sovkovski och hans mottagning ligger några hundra meter från mitt boende. Praktiskt! Alexandar pratar engelska. Adressen är Abas Emin-gatan nr 80. Fast han skall expandera sin verksamhet och kommer att ha en större och bättre mottagning snart. Det finns många tandläkare i Ohrid, alltså många alternativ. Min behandling innefattade en brygga om fem tänder samt två lagningar, plus rengöring. Det tog 16 dagar och kostade totalt 320 Euro.


För Barnen och Boende

Jag bort cirka tio minuters promenad från gamla stan och en kvart ifrån vattnet. skall jag till stranden är det kanske 30 minuters promenad. Eftersom jag reser budget så har jag valt ett billigt alternativ som kostar hundra kronor natten för privat rum med balkong. Köket delas mellan de nio rum som detta ställe har. Vi har ett rymligt uterum och det är ett familjeställe. Här finns många barn och en Babushka, vilket betyder en farmor som lagar mat, städar, passar barnbarn och sköter allting. Chefen helt enkelt! Dottern och hennes man pratar engelska och de ordnar gudade turer om man vill. I varje rum kan man bo 3-4 personer, beroende på rum. Det finns även två andra hus mittemot här, där de också har rum till samma pris. Alla känner varandra här på gatan och en del pratar svenska. De har jobbat hela livet i Sverige och har ställen här. De som är pensionärer är här ofta. Det finns också en affär i närheten som är öppen 24/7.


Mitt boende, Joleski Accomodation

När man inte sitter i tandläkarstolen kan man hänga på boendet och varma sommardagar kan barnen leka i minipolen. Den är försedd med borttagbart skyddsgaller så att bebisar inte kan trilla i ifall man är upptagen med annat. Man kan också bada vid den långrunda stranden. Den är lite grusig, men några meter ut är det fin sandbotten. Man kan också gå till någon av flera lekplaster eller ta en båttur. De finaste stränderna ligger några kilometer bort, men det är som sagt billigt med taxi. Det finns en gågata med massor av restauranger och shopping. Ju närmare vattnet desto dyrare att äta, speciellt om man är i gamla stan. I den k-märkta gamla stan är många hus från 1300-talet och strövtåg där är perfekt för mamma och pappa. Ett glas gott vin i solskenet! Man kan nörda ner sig i ikoner, grekiska tempel, kyrkoarkitektur, gamla inskriptioner o.s.v.

Om man är i Ohrid för en större behandling tar det lite tid, ett par tre veckor! Och! De jobbar inte på helgerna. Då kan man enkelt ta helgturer till exempelvis Tirana, Skopje, Bitola eller annat ställe man tycker är intressant! Bussresor är jättebilligt! Dagstur till Sankt Naum rekommenderas! Fantastiskt!