Cluj-Napoca i Transsylvanien

27.08.2021

Detta handlar om staden Cluj-Napoca i norra Rumänien, den kanske tredje största staden i landet. Själva namnet Napoca är dakiskt och från tiden före kristus alltså. Dakerna var det folk eller den stam som bodde här innan romarna och generalen Trajanus kom hit och erövrade landet år 101 och 106 v.t. Det anlades ett Castrum (Romerskt fort) här i Cluj då och lite lämningar finns utställda på stora torget i stan. Länge hörde staden till Ungern och på 1200-talet bosatte sig tyska Sachsare här. När Ungern efter ottomanernas erövring av Buda delades, kom Cluj att tillhöra det självständiga hertigdömet Transsylvanien. Det är egentligen först 1920, efter Trianonfördraget, som detta blir Rumänien. Fast det är en sanning med modifikation, för det har alltid bott rumäner i detta område. Ungrarna, som länge var den styrande nobiliteten, kallade staden Kolozsvár, medans tyskarna sa Clausenberg. Cluj, som alla säger i dagligt tal nu för tiden, var på medeltiden en befäst stad, men det finns endast lite kvar av de murarna. Clausenberg var en av de sju borgarna i Siebenbürgen, som alltså är det tyska namnet på Transsylvanien. De andra sex var Sighishoara, Alba-Julia, Brashov, Sibiu, Mediaș och Sebeș. De sistnämnda två är mycket små idag. De två mest välbevarade och som fortfarande har kvar sitt medeltida utseende är Sibiu och Sighishoara. 

Det finns lite spridda rester av den medeltida fästningen, men den nya staden har liksom slukat muren. Nu ingår muren i nyare strukturer och faktum är att hotelet jag bodde på hade en sida som utgjordes av den gamla muren. I källaren kunde man se rester från medeltiden.


Att skriva om Transsylvanien är lika mycket romarnas och ungrarnas historia som det är rumänernas. Detta är ju Centraleuropa och här har makten skiftat händer många gånger. Även turkar och ryssar har härjat här, precis som polacker och tjecker. På folkvandringstiden, alltså på 400-700-talen drog här fram en mängd olika folkslag, som tex avarer, sarmater, hunner etc. på 800-talet anländer Magyarerna och på 1200-talet kommer mongolerna.Det första vita huset är det hus varti Matthias Corvinus föddes! Han är en mycket berömd ungersk kung som levde på 1400-talet. Hans berömmelse och hans fars bakgrund gör att alla folk här vill att han skall ha kommit från deras land. Kroater, slovener, rumäner och ungrare gör alla anspråk på honom. Hans staty som står på torget har t.o.m. gett upphov till politiska kontroverser här. En nationalistisk borgmästare med "stor-rumänska" drömmar ville riva den. Samtidigt säger placketten på väggen att "Ungerns stösta kung var rumän!" Hur skall dom ha det? De där idéerna om nationalism är förbannat dumma var de än kommer ifrån!